Österrike. Mina tidigare erfarenheter av landet har innefattat Alperna, såväl vinter som sommar. Wien har faktiskt aldrig varit en stad som jag tidigare funderat på att resa till. När det tidigare i år öppnade en flyglinje mellan Malmö och Wien började jag undersöka vad Wien har att erbjuda sina besökare. Det tog inte lång tid förrän jag bestämde att hit ska överraskningsresan för min man gå.

Överraskningsresa

På eftermiddagen innan avresan hade min Mats ingen aning om vad som väntade honom. Han skulle fylla år inom kort, så jag ville ge honom en riktig superpresent. Jag vet om att han älskar överraskningar. Och överraskad blev han med råge!

Jag väckte honom kl 5 på morgonen med en packlista samtidigt som jag berättade att han och jag skulle åka på en liten resa. Förvånad och glad packade han snabbt ihop vad han behövde för en weekendresa.

På Sturups flygplasts kom den andra överraskningen – två av våra vänner dök upp bakom oss och sjöng “Vi gratulerar” och berättade att de tänkte hänga med, vart vi ni skulle. Mats hade fortfarande ingen aning.

Sevärdheter i Wien

Precis innan vi boardade planet fick Mats en guidebok om Wien som flyglektyr. En timme och tjugo minuter senare landade vi i den Österrikiska huvudstaden. Efter att ha lämnat väskorna i receptionen på hotellet begav vi oss direkt ut på stan. Vi bestämde oss för att hoppa en på “Big bus sightseeing-tur” https://www.bigbustours.com/en/vienna/vienna-bus-tours/

Pampigt. Det är det bästa sätt att beskriva Wien tycker jag. Det finns nog inte många andra städer som har så många storslagna byggnader som Wien har.

Schönbrunnslott

Slottet Schönbrunn är Wiens och kanske till och med Österrikes mest kända byggnad. Detta slott byggdes som ett sommarpalats åt kejserliga ätten Habsburg. En sak är säker och det är att familjen hade gott om plats när de tillbringade somrarna här. Slottet har 1441 rum. Tänk att leka kurragömma här! Slottet är sedan 1996 klassat som världsarv av Unesco.

I slottsparken ligger även trädgårdspaviljongen Gloriette.

Hofburg

Här bodde kungar och kejsare under fler hundra år. Idag är Hofburg residens för Österrikes president. Det finns även bl.a. museer och det kejserliga museet här.

Hundertwasserhaus

Hundertwasserhaus är ett flerfamiljshus. När det byggdes var tanken att det skulle utformas som ett hus som skulle vara i harmoni med naturen. De som bor här får lov att dekorera utsidan runt fönsterna som de önskar. Det medför att huset är målat i olika färger. Golven är dessutom ojämna, det växer träd ut från rummet och det växer gräs på taket. Detta udda hus anses vara en av Wiens främsta sevärdheter.

Stefansdomen

Det finns många vackra kyrkor i Wien. Den mest kända är Stefansdomen som ligger mitt i staden. Kyrkan karakteriseras av dess färgglada tak och det 136 m höga tornet. Om du går upp för de 343 trappstegen för du som belöning en fin utsikt över staden.

När vi besökte Stefansdomen pryddes taket i altargången av konstverket “Sky full of stones” Det är 1332 stenar som är tillverkade av papper. Visst är det vackert!

Konsthistoriska museet

Här har vi ännu en av Wiens många pampiga byggnader. Det som främst lockade oss med att gå in här var för att fika på caféet. Tyvärr krävdes det att vi skulle betala 16 euro i inträde för att gå in på museet. Även om caféet ser väldigt läckert ut på bilder, så hoppade vi över det.

Vi fick nöja oss med att se foajén. 🙂

Parker

Även om Wien består av många ståtliga byggnader finns här även många grönområden. I stadens flera olika parker kan du strosa runt och njuta eller hänga för en stund för att få en paus i sightseeingen.

/Magdalena

Categories:

Tags:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om oss
Välkommen till vår reseblogg! Här delar vi med oss av aktiviteter, utflykter och resor som vi gör.

Vi är två väninnor som träffades på en gemensam väns bröllopsfest 2008. Redan där och då förstod vi att vi hade många gemensamma intressen, speciellt att resa.

Continue reading...
Kontakta oss gärna
Prenumerera