Försäljare är något som man träffar på oavsett var man än är i världen. Inför vår resa hade jag läst på olika forum om Jamaica, så som jag brukar göra. Jag googlar, läser resebloggar och även reseguider. På sociala medier skrev människor underbara ord om Jamaicas stränder, hav och jerkkyckling (vilket jag kan förstå och håller med om). Det enda negativt som jag läste på olika forum, exempelvis på instagram, var att människor tyckte att jamaicanerna var påstridiga vid försäljning av olika attiraljer och även de försäljare som sålde ganja.

Hur blev det för oss då? En familj med två vuxna, en tonåring och två barn. Visst fick vi frågan om vi ville köpa en sarong, frukt eller åka på någon utflykt med en chaufför. De frågorna fick vi dessutom mååånga gånger. Men att få frågan många gånger gör ingenting, när den som frågar kan ta ett nej och ler mot en och går vidare. Oftast var det så att de log och lät oss gå vidare när vi kom två föräldrar och tre barn, då släppte de oss snabbt. Frågan om att köpa ganja fick jag inte en enda gång.

pastedGraphic.png

När min man var iväg själv fick han frågan många gånger om han ville köpa ganja eller om han behövde en chaufför att köra honom någonstans. Vid något tillfälle när min man sagt nej och de som sålde såg vår familj tillsammans. Sade de till min man ”Respect, familyfather” och lät oss bara gå vidare. Jag gick själv vid något tillfälle på stranden och då var det också lite svårare att komma ifrån de som försökte sälja något. Men även när vi vuxna var utan barnen så lyssnade de på ett nej och var fortsatt trevliga mot en.

Strandunderhållning

På stranden var det ofta någon som spelade eller sjöng. De sjöng och när de fick pengar blev de självklart glada. Men om de inte fick något såg jag att de bara gick vidare utan hard feelings och sjöng för nya turister. På tal om underhållning, jag förberedde våra barn innan resan att vi kommer lyssna mycket på reggae på Jamaica. Vi hade en spellista som vi lyssnade på innan resan, med en del gamla reggaehits med Bob Marley. Jag hade inte kunnat tro att de var så trogna sin reggaemusik som jamaicanerna är. Jag kan nästan räkna de gånger då jag hörde annan musik än reggae på vår resa,

pastedGraphic_1.png

Jamaicanska uttryck

Jag har varken gjort kvalitativ eller kvantitativ undersökning, men en sak vet jag och det är att de tre vanligaste uttrycken de har på Jamaica är Respect, Yo man och No problem, vilket vi hörde flera gånger varje dag av.