I samarbete med Malmö turism, malmotown har vi utforskat vår barndomsstad Malmö. Det är här vi är födda. Det är här vi har vuxit upp. Sedan många år tillbaka bor vi utanför Malmö, men för oss kommer Malmö ändå alltid kännas som hemma. För första gången har vi upplevt Malmö som turister. Helt plötsligt såg vi Malmö med andra ögon – en turists ögon. Malmö är en vacker och mångfasetterad stad som har mycket att erbjuda sina besökare. Vi återvänder gärna 😉

Elite Plaza Hotel

Under vår vistelse i Malmö bodde vi på Elite Plaza hotel som ligger vid Gustav Adolfs torg, mitt i centrum. Det var en perfekt utgångspunkt för att upptäcka Malmö.

Hotellet har gym, relax och bastu, här inledde vi våra morgnar.

Frukosten erbjöd både varmt och kallt, färsk frukt och goda våfflor.

Rundan

Under vår Malmövistelse åkte vi Malmös klassiska “Rundan” Båtturen tog oss under 28 broar på Malmös kanaler . Vår guide Anna berättade entusiastiskt om Malmös historia, mångfald och om olika byggnader. Solen hade börjat spricka fram genom molnen och vi njöt av den fina turen som bland annat gick i hamnen och på kanalen som leder genom Kungs- och Slottsparken. Vackert! Malmö är vackert! Tack vare Annas guidning blev det även en intressant och rolig färd.

Lunch på Sushi Rebellion

Så sent som i juli tändes en ny stjärna på Malmös sushihimmel – Sushi Rebellion. Hit gick vi för att äta lunch vår första dag i Malmö. Sushi Rebellion ligger på Gamla Väster, i centrala Malmö. Här serveras inte bara klassisk sushi utan här blir vi även serverade sushi i modern tappning. Spännande och gott!

Toalett art

Vi utforskar Malmö till fots och med cykel.

Precis som det brukar bli när man upptäcker en stad blev det många steg under våra dagar i Malmö. Vi hyrde också cykel en dag för att smidigt och snabbt ta oss runt.

Lilla Torg

Detta är det torg i Malmö som vi tycker bäst om. Vi tycker om att dåtid och nutid möts. På slutet av 1500-talet bedrevs här torghandel. Idag är det en samlingsplats med mat och dryck i fokus. Restauranger och caféer omger torget. Så fort vårsolen tittar fram öppnar uteserveringarna upp för säsongen och det blir en livfull plats.

Området vid Anna Lindhs plats

För att hedra Anna Lindh döptes 2007 en del av Hjälmarekajen till Anna Lindhs plats.

Skulpturen Spectral self container står vid Anna Lindhs plats.

I närheten, precis vid Skeppsbron, står en av världens tre Non violence- skulpturer. De andra två finns i New York och Luxemburg.

Möllevångstorget

På Möllevångstorget eller Möllan som det ofta kallas i folkmun, kan du äta på restauranger med mat från världens olika hörn.

På torget kan du de flesta dagarna i veckan handla frukt och grönsaker. Här möttes vi av många trevliga försäljare när vi köpte frukt och grönsaker. Vi kom bl.a. i samtal med köparen på bilden. Han berättade om hur han kom till Sverige och han berättade målande om sitt liv idag. Han ville väldigt gärna vara med på bild och han ville hjälpa oss med infallsvinklar när vi fotograferade. Vi blev påminda att det går att få minnesrika och starka människomöten även på hemmaplan.

Vid Möllevångstorget finns pampiga sekelskifteshus och gamla gathus.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_4267-768x1024.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_6311-768x1024.jpg

På Möllan finns det, precis som på flera platser i Malmö häftig street-art.

Fika på Saluhallen

Malmö Saluhall öppnade så sent som i november 2016. Här kan du handla kvalitetsvaror över disk, du kan äta en bit mat eller fika på plats. Här är det ofta ett härligt myller av folk. Vi åt en kardemummabulle på St. Jakobs Stenugnsbageri som måste vara världens godaste!

Parker

Vi tycker att ett Malmöbesök inte är fulländat utan att åtminstone besökt minst en park. Malmö har under många år kallats parkernas stad med anledning av att det finns 15 vackra parker i staden samt en del mindre parker.

Slottsparken
Slottsparkens café
Kungsparken

Malmöhus slott

Malmöhus slott är det äldsta bevarade renässansslottet i Norden. Det började som slott, men har efter det varit fästing, fängelse och flyktingförläggning innan det blev museum som det är idag. Du kan för en liten peng besöka alla museerna i Malmö under samma dag.

Gamla Väster

Gamla Väster är ett av de mest bevarade områdena i Malmö. I dessa pittoreska kvarter finns många gamla vackra hus. Här finns även restauranger, affärer och hotell.

Fiskehoddorna

Fiskehoddorna ligger precis vid Malmö museer. I de här kulturminnesmärkta hoddor kan du köpa nyfångad fisk över disk av de lokala fiskarna. Det är också möjligt att göra som vi gjorde och äta lunch i trädgården bakom fiskehoddorna.

Ribersborgs kallbadhus

Många Malmöbor åker gärna till Ribersborgsstranden, av de flesta kallad ”Ribban”  Här finns fin strand, bryggor och kiosker. Vid stranden finns ett handikappbad och ett avgränsat område för nakenbad.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_4218-768x1024.jpg

Det är även här Kallbadhuset ligger, eller “Kallis” som vi malmöiter säger. Att ta sig ett kalldopp framkallar endorfiner i kroppen och endorfiner kan även fungera antidepressivt. Vilket gör att ett dopp förbättrar humöret och gör dig gladare för en stund.

Västra Hamnen

Västra Hamnen var från början ett industriområde men idag är det en havsnära och populär stadsdel med ett av Malmös kännetecken, Turning Torso med sina 190 m ö h.

Sundspromenaden är en solig dag full med besökare och Djuphavsbadet är populärt att svalka sig under sommarmånaderna.

Disgusting Food Museum

80 av världens äckligaste maträtter har du som besökare möjlighet att titta, lukta och smaka på Disgusting Food Museum.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_4309-768x1024.jpg

Redan när vi kom in i lokalen och vi tittade på utställningen så blev magarna lite oroliga. Konstigt det där att bara för att vi inte exempelvis är uppväxta med att äta ost med larver i eller rostade marsvin så känns det för oss helt omöjligt att äta det.

Det finns ett bås där du kan bli fotograferad samtidigt som det kommer ut en stank. Mycket skratt blev det kan jag lova av våra miner på bilderna.

Sist ut i lokalen var rätterna du kan smaka på. Som vi skrev tidigare så är magarna redan lite oroliga, så det var inte mycket vi vågade smaka på. Vi ville ju inte hamna på griffeltavlan (se tidigare bild).

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_4317-768x1024.jpg
Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_4311-768x1024.jpg

Tack Malmö

Vi är mycket tacksamma för två härliga dagar i Malmö där vi träffade många vänliga och intressanta människor som vi aldrig hade träffat om vi inte varit på semester i vårt Malmö. Är du mer nyfiken på Malmö? Då kan du kika in på vår Guide om Malmö. Där kan du ta del av olika inomhusaktiviteter, caféer m.m

/Magdalena och Pernilla

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om oss
Välkommen till vår reseblogg! Här delar vi med oss av aktiviteter, utflykter och resor som vi gör.

Vi är två väninnor som träffades på en gemensam väns bröllopsfest 2008. Redan där och då förstod vi att vi hade många gemensamma intressen, speciellt att resa.

Continue reading...
Kontakta oss gärna
Prenumerera