Albanien är ett land som jag länge varit nyfiken på. Balkan överlag lockar mig mycket med vacker natur, fina stränder, god mat och oftast ett prisvärt resmål.

Vårt hotell

Vi bodde på ett lägenhetshotell Fafa Apartments med pool, utanför Durres. Vi hade även möjlighet att nyttja systerhotellets pool på Fafa resort. Vilket vi ofta gjorde då vi tyckte att det poolområdet var finare än vårt. Vi gjorde själva frukosten, men gick ut och åt lunch och middag.

Stranden

Stranden är långgrund och vi hade en temperatur i Adriatiska havet på ca 28 grader i vattnet i början av juni, eller som mina stora barn uttryckte det: ” Det känns som att bada i Thailand”. Vilket är ett gott betyg, då Thailand alltid står på deras önskelista på resor de vill göra igen. Havet var som sagt varmt, men det var inte så klart i vattnet, oftast var det rätt grumligt.

Fiskare stod ofta längs strandkanten med sina stora fiskenät för att fånga fisk.

Att resa och träffas varje vaken stund är en av fördelarna med att resa. När man träffas så mycket så händer det många nya saker. Speciellt när man reser med ett mindre barn. Som vår fina tre-åring som brukar skrika när han får vatten i ögonen när vi tvättar håret på honom hemma. Men efter en veckas badande i hav och pool se att han blir mer självständig och modigare och modigare. Det är lycka att se att ens barn är tryggare och modigare i vattnet efter sju dagars badande. Även att se en självklarhet att gå fram och vrida på vattenkranen för att tvätta av sanden när han lämnar stranden för att bada i poolen, precis som alla andra gör.

Turism

Jag tycker att det märktes på många olika sätt att inte högsäsongen kommit igång.
1 Endast främsta raden på stranden av ibland 10 rader var upptagen av badglada gäster.
2 Det var väldigt ledigt på restaurangerna.
3 Det pågår en ny- och uppbyggnad på både trottoarer och hotell.

Maten

En lunch eller middag med läsk eller vatten till kostade ca 250 kr för fyra stycken. Den albanska maten är influerad av italienska och grekiska specialiteter. Vilket innebar för oss pizza, pasta, grytor, skaldjur och risotto.

Summering av vår vecka i Albanien: Många av den äldre generationen kan inte någon engelska, så vi fick prata med teckenspråk och albanska, det sista kan inte jag;). Ibland står det inte ens på engelska på menyn, utan endast på albanska (då kan det hända att du får en pizza utan skinka 😀🙈) eller när det finns wifi så användes google translate flitigt, och vi lärde oss snabbt att skinka heter proshutë på albanska, vilket ju inte var så svårt. Det vi hann uppleva av Albanien var ett land med fina stränder, varmt hav, billig mat och endast en kort flygresa bort på ca 2,5 h från Sverige.

/Pernilla

Inga svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *