Det tar oss knappa 20 minuter att köra från Helsingborg till Wallåkra stenkärlsfabrik, som är vårt sista stopp denna upplevelserika helg i samarbete med Visit Helsingborg. Wallåkra stenkärlsfabrik ligger vackert beläget i Rååns dalgång. Här blandas kulturhistoria med det moderna på ett fascinerande vis.

Lunch

Vi inleder vårt besök med att äta en utsökt lunch. Restaurangen ligger i magasinet som är byggd på 1800-talet och det känns direkt att vi är på en historisk plats. Åsa, som äger Wallåkra, sätter sig bredvid oss och börjar berätta om platsen som vi befinner oss på.

Så himla goda smaker på dagens lunch.

Vi får följa med på en resa tillbaka till dinosauriernas tid och på bara en kort stund rycks vi med i Åsas berättelse om varför det ligger en stenkärlsfabrik just här i Vallåkra och hur det har förändrats här sedan 1800-talet.

En historisk rundvandring på Wallåkra

Efter lunchen besöker vi fabriken och under hela rundvandringen fortsätter Åsa på ett entusiasmerande vis berätta om platsens historia och hur ett stenkärl blir till. Åsa har ägt Wallåkra stenkärlsfabrik sedan 2001. Det lyser om henne när hon med stolthet berättar om kulturarvet som hon tycker är oerhört viktigt att föra vidare.

Åsa är en eldsjäl av sällan skådat slag. Hennes stolthet och entusiasm sprider en härlig känsla i oss såklart, men mest av allt berörs vi av hur hon visar respekt för människor och vårt kulturarv.

Vi drejar för första gången

Som du kanske vet är vi båda socionomer. Att vi denna söndag, när vi ska prova att dreja för första gången i våra liv, möter någon som känns som en själsfrände är fantastiskt och lite märkligt på samma gång. Det är svårt att förklara. Det kan nog vara en del som tycker att Åsa är lite flummig när hon pratar om hur vi människor ska ta hand om leran, men för oss blir det på något sätt en stor hjälp. Det är så vi möter människor överlag, men framför allt i våra jobb. Det är som att vi och Åsa pratar samma språk, fast vi har helt olika jobb.

Äntligen ska vi få prova våra skills. Det är inte helt enkelt, vilket vi anade. Det är tur att vi får lite hjälp. 😉

Tillit – jag och klumpen tillsammans
Ta da!
Vårt slutresultat.

Hjärtligt tack Åsa på Wallåkra stenkärlsfabrik för en fantastisk upplevelse!

/Magdalena & Pernilla

Categories:

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om oss
Välkommen till vår reseblogg! Här delar vi med oss av aktiviteter, utflykter och resor som vi gör.

Vi är två väninnor som träffades på en gemensam väns bröllopsfest 2008. Redan där och då förstod vi att vi hade många gemensamma intressen, speciellt att resa.

Continue reading...
Kontakta oss gärna
Prenumerera