Helsingborg är som många andra städer känd som en sommarstad. Staden stoltserar bland annat med långa fina sandstränder, superfin strandpromenad, många parker, vackra byggnader och ett livfullt uteliv. Under vår helg i Helsingborg i september inser vi att Helsingborg är mycket mer än en sommarstad – det är en stad som är värd att besöka året om.

Kärnan

Från Båstad, där vi inledde vår helg, till Helsingborg tar det ca 40 med bil. Vi börjar vårt besök i Skånes andra största stad med att gå till Kärnan.

På medeltiden var Helsingborg en av Nordens mäktigaste fästen. Det finns flera byggnader kvar från den tiden, den mest kända är Helsingborgs främsta landmärke Kärnan. Kärnan, är den del som finns kvar av slottet från 1300-talet.

Det är möjligt att gå upp i tornet och eftersom vi laddar ner appen Guide Helsingborg får vi en guidad tur i vår mobiltelefon. Det gör att besöket på Kärnan blir intressant och vi får lära oss mycket också.

Det kostar 60 kr för alla över 18 år att gå upp i tornet. Barn går in gratis.
Vacker utsikt över Helsingborg från Kärnans topp.

Lakritsfabriken

Nästa stopp denna dag blir Lakritsfabriken, som ligger strax utanför centrum.

Butiken är, såklart, fylld med lakrits i olika smaker och former.
Under bordet ligger lakritsrötter.

Här möter Lakritskungen Martin upp oss och guidar oss genom lakritsens spännande och goda värld.

Precis som på Kärnan får vi lära oss nya saker. Tänk att det kan vara så intressant att lära sig saker om lakrits. 🙂

Vi provar oräkneliga olika sorters lakrits och vissa sorter smakar vi med glädje mer än en gång. Naturligtvis shoppar vi med oss lakrits hem också.

Lunch på restaurang Paolo´s i centrala Helsingborg

Med lakrits i magen styr vi kosan in i centrala Helsingborg igen. Det är dags för lunch på italienska restaurangen Paolos.

Restaurang Paolo´s har som ambition att alla gäster ska få en känsla av att befinna sig i Italien en stund.

Det är verkligen en jättemysig restaurang. Pizzorna ser fantastiska ut, men vi är mer sugna på pasta så vi äter lasagne och Pasta Carbonara.

Vi strosar runt i stan

För att smälta lunchen passar vi på att gå en promenad i fina Helsningborg.

Här finns street art, butiker och många fina byggnader.

Rådhuset i Helsningborg.

Pålsjöbaden

Precis när vädret slår om och det börjar regna är vi på väg in till Kallbadhuset Pålsjöbaden som är ett av tre kallbadhus i Helsingborg. Vilken bra tajming. Det är skönt att sätta sig i den varma bastun och rogivande att ha utsikt över havet.

Vi har varit på flertal Kallbadhus. Vi är båda ense om att Pålsjöbaden är det finaste vi har varit på. Det är fräscht, fint och mysigt. Väl omhändertaget, helt enkelt.

Vi älskar båda att kallbada, så det blev ett par dopp i det 14 grader kalla vattnet.

Påsjöbaden ligger 10 minuters bilfärd norr om centrala Helsinborg.

Elite Hotell Mollberg

Med en underbar känsla i kroppen efter kallbadet och med rödmosiga kinder checkar vi in på Elite Hotell Mollberg i centrala Helsingborg.

Vi blir väldigt bra emottagna såväl av receptionisten som på rummet.

Restaurang Drottninggatan 35

Vi inleder kvällen med ett restaurangbesök på Drottninggatan 35

Här inledes kvällen på allra bästa sätt. Fantastisk service, underbar mat och servitrisen tipsar oss om ett vin som passar ypperligt till maten vi äter.

När vi mycket belåtna lämnar restaurangen har säger vi till varandra att – “Hit måste vi gå igen!”

Vinbaren L’enoteque

Vi fortsätter kvällen på relativt nyöppnade vinbaren L´enoteque, som ligger vackert beläget vid vattnet. Vi har besökt föregångaren L´enoteca i Malmö många gånger och då har vi aldrig blivit besvikna. Det blir vi inte här heller!

Vi dricker jättegott vin och lokalen är mysigt familjär, men det som vi uppskattar mest av allt är den trevliga sommelieren som berättar om några av de ett par hundra viner som finns här. Vi får även lära oss mer om sommelier-utbildningar. Kul och intressant! Ännu en gång blir vi påminda om det vi egentligen redan vet – att god service är jätteviktigt för att få en positiv upplevelse av ett ställe.

The Volt hotel

Wow, kolla in denna entrén. Visst lockar den till att gå in hit!

Vi avslutar denna upplevelserika och härliga dag i Helsingborg med att ta en drink på The Vault hotel.

Det blir drinken Hugo i The Atrium Bar, som har ett fantastiskt vackert innertak.

Tomatens hus

Efter en god natts sömn och en god frukostbuffé beger vi oss söderut.

Tomatens Hus kan du, självklart, köpa världens godaste tomater. Fast här finns mer än det, här finns andra grönsaker och det finns möjlighet att äta lunch eller fika här. Tyvärr är vi så mätta efter frukostbuffén så denna gång missar vi den underbara tomatpajen. Eftersom vi har ätit den tidigare kan vi lova dig att det är värt att ta en omväg för att äta tomatpaj på Tomatens Hus.

Enkla ting

Enkla ting är den där inredningsbutiken som du känner att du skulle kunna köpa i princip allt i hela butiken. Här finns oerhört mycket fina saker till såväl hemmet som trädgården.

Förutom alla de vackra sakerna finns det även ett mysigt café här. Efter att vi njutit av allt det fina kör vi till vårt sista stopp denna helg, i samarbete med Visit Helsingborg, som är Wallåkra Stenkärlsfabrik. Om vårt besök där kan du läsa i nästa inlägg.

/ Magdalena & Pernilla

No responses yet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Om oss
Välkommen till vår reseblogg! Här delar vi med oss av aktiviteter, utflykter och resor som vi gör.

Vi är två väninnor som träffades på en gemensam väns bröllopsfest 2008. Redan där och då förstod vi att vi hade många gemensamma intressen, speciellt att resa.

Continue reading...
Kontakta oss gärna
Prenumerera