Edinburgh

Under flera år har Edinburgh stått på min lista över städer jag gärna vill besöka. När min syster frågade mig om jag och min familj ville följa med till Edinburgh krävdes det inte en lång stund för att jag skulle svara ja. 🙂 MIn man var tvungen att stanna hemma och jobba, så det var jag, mina barn, min syster och min svåger som gemensamt utforskade Skottlands huvudstad. 

På upptäcktsfärd i Edinburgh

Edinburgh, med sina knappt 500 000 invånare, är storleksmässigt en ganska liten stad vilket gör att den är lätt att upptäcka till fots. Många av de hus som byggdes på 1700- och 1800-talet finns kvar än idag. De gamla husen och stadens nivåskillnader präglar staden. Det känns nästan som att vi har stigit rakt in i en sagovärld. Många författare har hittat inspiration i Edinburgh, vilket är lätt att förstå.

Dean village och Stockbridge

Inte jättelångt ifrån shoppinggatan Princess streets myller ligger pittoreska och natursköna stadsdelen Dean village. Här är det tyst och folktomt. Det känns som att vi är långt utanför city.Vi följer floden Leith som leder till stadsdelan Stockbridge. Här, till skillnad från Dean village, finns affärer, pubar och restauranger. Nu känns det som att vi har kommit till en bohemisk småstad. Häftigt med kontraster inom korta avstånd!

Royal Mile

Royal Mile är Edinburghs mest kända gata och historiska hjärta. Här hittar vi många av Edinburghs sevärdheter, den främsta av dem alla är Edinburgh Castle som ligger i ena ändan av gatan.I de historiska byggnaderna som ligger längs gatan finns även affärer, restauranger och pubar.Många gränder, sk. closets, korsar Royal Mile. Det är väl värt att kika gå in i dem, ibland gömmer sig nämligen vackra innergårdar här. En av flera trappor som leder till Royal Mile.

Victoria street och Princess street

Victoria Street är sannolikt Edinburghs mest färgglada gata. Efter att ha vandrat runt i stan som främst består av grå hus känns det uppfriskande att komma hit och mötas av husfasader i alla möjliga färger. På Victoria street finns även flera udda och spännande butiker. Första dagen i Edinburgh avslutas på shoppingatan Princess street. Här besöker vi bl.a. Primark som enligt Alice är lika med shopping-heaven. 🙂 

Jag gillar verkligen städer där det är möjligt att ta sig runt genom att promenera. Det resulterar oftast i ömma fötter, fast det är det värt!

Mitt nästa blogginlägg kommer handla om de sevärdheter vi besökte. Stay tuned!

Om du vill läsa en informativ blogg om Edinburgh vill jag passa på att tipsa dig om Fantasy dining. https://fantasydining.com/category/edinburgh/ . Där kan du hitta allt du behöver inför din resa till Edinburgh.

/Magdalena