Lubeck

Relativt oplanerat åkte vi, som sagt, till  Lübeck. Vi kom dit en eftermiddag och så fort vi checkat in på hotellet begav vi oss ut för att utforska staden. Lübeck, med sina drygt 200 000 invånare, är lätt att upptäcka till fots. De medeltida delarna av stadskärnan är välbevarade och det räknas som ett Unesco världsarv. Vi började med att bara strosa runt i staden för att  insupa atmosfären och titta på alla medeltida byggnader. Även om vädret inte var det bästa kunde jag konstatera att Lübeck är lika mysig som jag minns det.

Rådhuset

St. Petrikirche

När vi gått runt en stund begav vi oss till St. Petrik- kyrkan. Vi betalade 6 Euro för en familjebiljett för att åka hissen upp till utsiktsplattformen i kyrktornet. Därifrån fick vi en jättebra utsikt över centrala Lübeck och slättlandskapet runt om staden. Dagar då sikten är god ska det vara möjligt att se enda till Östersjön.

Niederegger

Färden gick därefter vidare till Niederegger. Ingen i familjen är glad för marsipan, men ett besök här kändes som ett måste när vi var i Lübeck. 

Här går det inte bara att köpa fantasifulla marsipanfigurer, utan här fick vi även lära oss om marsipantillverkning och dess historia. Ganska spännande tyckte jag, men min tonåring var föga imponerad. Han tycker Niederegger är en tursitfälla. 🙂 

Holstentor gate

Holstentor gate är en av de mest kända byggnaderna i hela Tyskland. Det är en av Lübecks fyra ursprungliga stadsportar och byggdes år 1477. I tornet finns idag ett museum där du bland annat kan se en modell av hur staden såg ut på 1600-talet.