Kronovalls slott

Skånska vinterhalvåret består ofta av många gråa och blåsiga dagar och är det är inte garanterat att vi får snö som lyser upp tillvaron. Även om vi brukar resa till fjärran länder under vinterhalvåret är vi ändå hemma ganska lång tid också. För att förgylla tillvaron finns det, som tur är, många guldkorn på nära håll. Ystad saltsjöbad, som Pernilla och hennes man Andreas besökte nyligen, är ett av Skånes många guldkorn. Ett annat är Kronovalls vinslott https://www.kronovall.se på Österlen. Dit åkte jag och min man en helg i slutet av förra året. 

Vi checkar in på slottet

Vi anländer till slottet på eftermiddagen. Redo för en romantisk slottsweekendDirekt innanför dörren möts vi inte bara av den annorlunda receptionen utan även av ett stort älghuvud och porträtt av forna ägare av slottet. Slottskänslan infinner sig direkt 🙂 Strax därefter kommer vår fantastiska slottsguide som ger oss information om vår vistelseoch nyckeln till vårt rum.

Slottsvandring

Vi inleder vår slottsvistelse med afternoon tea. När vi sitter där och dricker vårt varma te och mumsar på en kaka börjar vi prata om att människor har bott här. Undrar hur det var och är att bo på ett slott?  Kl 18 är det dags för slottsvandring. Vi och alla andra som bor på slottet möter vår slottsguide i receptionen och vi får många svar på våra tidigare funderingar.Slottsguiden berättar om slottets historia på ett otroligt inlevelsefullt sätt. Genom honom får vi lära känna många av de människor som bott på slottet och vi får ta del av deras livsöden. Så många fascinerande historier!

Vinkällaren

Rundvandringen fortsätter därefter till slottets vinkällare som ligger andra sidan gårdsplanen.Gången ner till vinkällaren är upplyst med levande ljus. Det är kallt och en luktar lite muggigt. Med samma inlevelse som guiden berättade om slottets historia berättar han nu hur mousserande vin framställs och han lär oss hur vi ska sabrera en flaska champagne/mousserande vin  Guiden är inte bara informativ och engagerade han är riktigt rolig också. Så där står vi och provar ett par olika sorters mousserande vin och skrattar i slottets vinkällare. Härligt start på kvällen!

Middag

Alla gäster äter samtidigt och vi bjuds på samma meny. Eftersom det är i slutet av november är temat gås. Vi får fem rätter med vinpaket därtill.

Köksmästaren kommer och presenterar varje rätt och vår slottsguide fortsätter underhålla oss. Vi äter välsmakande mat och dricker gott vin därtill. Det bästa med middagen är ändå inte maten och drycken utan det är mötet med våra bordsgrannar. Det är bara några centimeter mellan våra bord och helt naturligt börjar vi prata med varandra. Inledningsvis pratar vi om slottet och om maten. Ganska kort därpå övergår samtalen att handla om vem vi är och vi delar med oss av många olika uppleveler. Fantastiskt att träffa människor som vi genast känner att vi får bra kontakt med. Efter middagen fortsätter  samtalen en bit in på natten. Så fina människor, som bara några timmar var helt okända för oss! Det blev ett möte jag kommer bära med mig!

Frukost
På morgonen bjuds vi på frukost i slottet matsal. Det är riktigt kallt ute för att var i Skåne. Det blir en snabb promenad innan vi återvänder hem till våra barn./Magdalena