Gdansk mitt i vintern

För ett par decennier sedan var det nog många som inte tänkte på Polen som ett semesteralternativ. Allt fler börjar upptäcka landet som har mycket att erbjuda sina besökare. De flesta reser till Polen mellan maj och oktober då vädret är gynnsamt. I år besökte jag Gdansk för andra gången vintertid. Hur var det då?

Varmt och gästvänligt bemötande

Det börjar redan på tågstationen vid flygplatsen. Vi blir vilsna över vilket tåg vi ska ta in till city. Ett par polacker uppmärksammar vår förvirring och hjälper oss komma på rätt tåg. Väl på tåget är det en medpassagerare som hjälper till och översätter det tågvärden säger till oss. Vi får ett fantastiskt bemötande redan från start och det fortsätter hela helgen. Jag är lite av en servicenörd, så ett gott bemötande är extremt viktigt för mig. På vårt hotell och på alla restauranger och caféer möts vi av gästvänlig personal. Överallt får vi god service. Tummen upp för det, Gdansk!

Gamla stan – Gdansk mysigaste stadsdel

Gdansk har mycket att erbjuda sina besökare. Staden har en intressant historia och ett rikt kulturliv. Gamla stan, som är den mest populära stadsdelen att besöka, består av trånga kullerstensgator, vackra gamla hus byggda i Hansastil och en uppsjö av trevliga restauranger och caféer. Stadsdelen är relativt liten, vilket gör den lätt att upptäcka till fots.

Huvudgatan i Gamla stan heter Dluga. På Dluga torg finns stadens vackra rådhus och fontänen Neptun.

Mariacka är den gata som många anser är den mysigaste gatan i Gdansk. Här samsas många bärnstensförsäljare med flera av stadens mest välrenommerade restauranger.

Trots att det är mitt vintern är många uteserveringar öppna.

Fantastiska restauranger och barer

Wow, vilket restaurang- och barutbud det finns i Gdansk! Det är lätt att vara fördomsfull vad det gäller polska restauranger och det polska köket. De fördomarna har jag i alla fall haft tidigare. Just de fördomarna har jag slängt i soptunnan nu. Under vår vistelse i Gdansk har vi svårt att välja vilka restauranger och barer vi ska gå till. Det finns så många som lockar.

En udda kombination. Vinterte ( te med rom och körsbärssirap m.m.) är inget vi smakat tidigare, så det måste vi prova såklart. En äpplekaka och en Margarita funkar alltid, var för sig i alla fall. 🙂

Josef K, En av många trevliga barer i Gdansk.

På Nova Pierogova beställer vi polska piroger. Dessa piroger ser inte mycket ut för världen. Fast vet du vad, de är ljuvligt goda! Det finns många olika fyllningar att välja mellan. Detta är fetaost- och spenatpiroger samt äpplepiroger. Jag skulle kunna åka tillbaka till Gdansk bara för att äta dessa piroger

Literacka är en av de populäraste restaurangerna i Gdansk. Fantastiskt ställe, men vi är inte helt nöjda med våra huvudrätter.

Prisvänligt

Det kostar mindre än 200 kr att flyga t/r till Gdansk från Sturup utanför Malmö. Bara det lockar att åka till Gdansk. Vi upplever att Gdansk på alla sätt och vis är en vänlig stad. Till och med priserna är vänliga. Vi äter för en bråkdel av vad det skulle kosta oss hemma i Sverige. Det finns många bra och billiga boendealternativ. För oss är det viktigt att ha tillgång till en spa-avdelning och vi vill gärna bo i en lägenhet. Valet föll därför på  Nowa Motlawa https://nowamotlawa.pl som ligger en kort promenad från Gamla stan. Här bor vi i en nybyggd tvårumslägenhet för en liten slant.

En av de färgglada lamporna i vardagsrummet. 🙂

Summerar vår helg

Vi konstaterar snabbt att Gdansk är ett riktigt bra alternativ för en weekendresa. Om det är bättre att åka till Gdansk under de varma månaderna? Kanske det. På en varm dag i Gdansk lockar båtutflykter, de vackra stränderna i närliggande Sopot m.m. Syftet med vår resa är främst att umgås. Det känns lyxigt att bara få vara tillsammans med en vän under en helg. Att visats i en mysig miljö samt äta och dricka gott för en billig peng är en fantastisk bonus. Vinter som sommar, Gdansk är väl värt ett besök året om!

Mitt fina resesällskap

/Magdalena