En annorlunda restaurangupplevelse

Dans le noir

Under vår resa till Madrid fick jag en unik upplevelse när vi åt på restaurangen “Dans le noir”. ( i mörkret). https://www.danslenoir.comRestaurangkonceptet går ut på att du, under ett par timmar, får möjlighet att använda andra sinnen än synen och genom det öka medvetenheten för hur det är att vara synskadad. Kvällen inleddes med ett glas cava och en introduktion av ägarparet. Vi fick inte ha med oss våra mobiltelefoner eller andra ljuskällor, så allt låstes in i ett skåp

Därefter kom vår servitris Belinda och hämtade oss. Belinda är, som all serveringspersonal, synskadad. Hon ledde oss genom ett rött draperi och där bakom var det mörkt. Eller rättare sagt kolsvart. Jag trodde först att ögonen skulle vänja sig och att  jag skulle se lite efter ett tag, men icke! Vi började fnittra lite nervöst. Ser ni någonting? Sätt handen framför ansiktet, kan ni skymta den? Vi var alla överens om att vi inte såg något överhuvudtaget. Ganska snart kändes det okej och vi kunde koncentrera oss på Belinda och på det hon serverade.Vi valde en trerättersmeny med dryck. Vår servitris Belinda lotsade oss genom vår restaurangupplevelse.

Vi hade ingen aning om vad vi blev serverade, vilket medförde att det främsta samtalsämnet blev; vad är det vi äter? Vi luktade, vi kände och vi smakade. Ibland tyckte vi helt olika och ibland kunde vi enas vad det var vi åt. Jag kunde inte ana att det skulle vara så svårt att veta vad jag åt. Det blev mycket slabbande och stundtals skrattade vi hysteriskt mycket. Andra stunder blev våra samtal på en djupare nivå. Vi pratade om hur det skulle vara att vara blind? Tänk om detta totala mörker skulle vara vår verklighet alltid…Vi vande oss faktiskt vid att sitta i mörker, det var inte alls obehagligt. Trots det kändes det underbart när vi kom ut i ljuset igen. Vilken befrielse!

Efter middagen fick vi se och höra vad vi ätit och druckit. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att vi hade många fel. Något vi varit 100 % säkra på att vi ätit var något helt annat. Fascinerande och förvånande. På väggen står texten Más que un restaurante, una experiencia humana y sensorial (Mer än en restaurang, en mänsklig och sensorisk upplevelse). Jag kan bara instämma!Efteråt kunde vi konstatera att vi varit med om en riktigt häftig och annorlunda restaurangupplevelse. Maten var inte i toppklass, men jag kan ändå rekommendera dig att besöka en av de åtta Dans le noir-restauranger som finns i världen. Det är, som sagt, en unik upplevelse.

/Magdalena